Als je op zoek bent naar een vizsla, ben je ongetwijfeld al op de hoogte dat de hond mogelijk van oorsprong uit Hongarije komt. In Hongarije zijn een aantal hele goede, formele fokkers die hun klanten en toekomstige eigenaren zorgvuldig uitkiezen.
Er zijn echter ook vizsla’s die zwerven, ontstaan vanuit een “oepsnestje”, achterblijven na een verhuizing enz. Die worden opgenomen door mensen die graag goed voor vizsla’s zorgen. Een van die mensen is Ildiko Kovacs, een Hongaarse vrouw die al haar hele leven vizsla’s in huis opving. Dat huis werd een boerderij (een tanya in het Hongaars), en de aantallen vizsla’s nam alleen maar toe. Om de zorg voor deze vizsla’s goed te regelen en garanties te kunnen bieden aan donateurs, heeft ze de stichting VizslaVilág Magyarvizsla Fajtamentés opgericht. Met die stichting en haar gezin zijn ze een aantal keer verhuisd om ruimte te bieden aan de vizsla’s die aan haar zijn toevertrouwd, zonder dat ze buren of buurtbewoners daarmee lastig valt. Met elke verhuizing werd de huisvesting wat minder, maar de ruimte en privacy voor de honden groter: iets wat ze steeds harder nodig heeft.
Soms zijn de honden die ze heeft, geschikt voor een gezin in Nederland of Vlaanderen. In dat geval vraagt ze de hulp van de Stichting Vizsla Herplaatsing om die betreffende vizsla een mooie nieuwe plek te bieden. Dankzij het bestuurslid dat de Hongaarse taal spreekt, en de ervaring van zo’n 300 herplaatste vizsla’s, is Stichting Vizsla Herplaatsing voor de Vizslavilág de vertrouwde partner om honden in Nederland en Vlaanderen te plaatsen.

FAQ’s over VizslaVilág Magyarvizsla Fajtamentés
Wat is VizslaVilág Magyarvizsla Fajtamentés?
Dit is een Hongaarse stichting, met als doel het redden van vizsla’s in Hongarije. Dat doen ze door ze door heel Hongarije op te halen, dierenartsen erbij te halen, ze te verzorgen, voeden en een plek om te wonen te bieden.
Wie is Ildiko?
In plat Nederlands: een goed willende Hongaarse 57 jarige vrouw, met een hart dat zo vol is van vizsla, dat ze soms de rest van de wereld vergeet. Van kleins af aan heeft ze vizsla’s opgevangen en omdat ze dat nou eenmaal goed deed, weten ook steeds meer dierenbeschermers in Hongarije haar te vinden. Ze wordt gebeld als er ergens een vizsla losloopt, aan de ketting ligt zonder aandacht of als er iemand gaat verhuizen en oeps – de hond mag niet mee.
Wat betekent een Hongaarse stichting?
VizslaVilág is een stichting, die volgens Hongaarse begrippen onder de 1 % belasting regeling valt. Dat is lastig te vertalen naar Nederlandse of Vlaamse belastingwetten, maar het betekent dat er ook toezicht is op haar financiën. In de praktijk betekent dit dat ze elke maand elke uitgave en of inkomst naar haar boekhouder stuurt. Die zorgt er dan voor dat er elk jaar een verslag naar de Hongaarse Belastingdienst gaat. De stichting zelf bestaat uit 5 bestuursleden, met Ildiko als voorzitter.
Wie houdt er toezicht op de honden
Omdat VizslaVilág een stichting is die met dieren te maken heeft, zijn er nogal wat controles. Zeker toen haar vorige tanya volgens de buren overlast veroorzaakt, was er begin mei 2022 weer een controle met een onbekende dierenarts, een notaris en een burgemeester. Hun conclusie? Er wordt prima voor alle honden gezorgd, behalve 1 oude reu van 10: die had een rabiës inenting moeten krijgen. Iets waar Ildiko vanaf nu ook voor nieuwe oude honden meteen voor zorgt. De honden worden door een gemeentelijke dierenarts regelmatig gecontroleerd op inentingen, gezondheid en woonomstandigheden.
Wat zijn de banden met Nederland
De Stichting Vizsla Herplaatsing ondersteunt VizslaVilág financieel en door haar aanspreekpunt te zijn als honden naar Nederland of Vlaanderen komen. Financiele ondersteuning vindt alleen plaats door het betalen van facturen van voer, onderhoud van de woonomgeving van de vizsla’s en dierenartskosten. De leden van de facebook pagina Vizsla Herplaatsing worden middels die pagina op de hoogte gehouden van de ondersteuning die de stichting vizsla herplaatsing biedt. Daarnaast gaan honden die volgens Ildiko geschikt zijn om in een Nederlands/Vlaams gezin opgenomen te worden, naar gouden manden in Nederland of Vlaanderen.
Is ze aangewezen als ANBI
In Nederland heeft de Belastingdienst de term ANBI geïntroduceerd: een ANBI is een algemeen nut beogende instelling. Hieraan zitten een aantal zekerheden en controles, en maakt het voor Nederlandse particulieren en bedrijven mogelijk om financieel voordeel te krijgen uit giften en donaties. De stichting van Ildiko beschikt niet over een ANBI goedkeuring, omdat ze buitenlands is. Wil je alleen doneren aan een ANBI-stichting – maak dan gebruik van de Stichting Vizsla Herplaatsing. Zij beschikken wel wel over een ANBI goedkeuring, omdat dit een Nederlandse stichting is. Een van hun goedgekeurde bestedingsdoelen is de vizslavilág van Ildiko. Het RSIN nummer (dat je als Nederlander nodig hebt als je de giften wil aftrekken van de belasting), vind je op de website van de Belastingdienst.

Honden
Wat voor honden zitten er
In principe vizsla ’s. Maar als er ergens een vizsla gered wordt in het gezelschap van een klein, harig, wit-met-bruin hondje van nog geen 6 kilo, dan komt dat reutje ook gewoon mee. Of als er een Duitse staande aan een ketting ligt, dan wordt ze niet geweigerd bij de poort.
Wat doet Ildiko met de honden
Samen met haar man en 2 zoons (allebei studerend voor dierenarts), verzorgt zij ze. Dat betekent dat ze naar de dierenarts gaan voor inentingen, controles en behandeling. De honden krijgen eten, zijn veilig, worden beschermd en krijgen knuffels. Dat er tegen ze gepraat wordt merk je als je een hond van VizslaVilág hier in Nederland hebt. Die willen ook na een jaar nog wel eens reageren op het (ingeblikte) stemgeluid van Ildiko. Naar Nederlandse maatstaven zien de honden er soms mager uit. Ze krijgen wel goed te eten, maar het verschil met Nederland – waar ze de enige zijn en er beter voer is – is wel zichtbaar.
Waar komen die honden vandaan
Overal uit Hongarije. Vandaar dat je haar op haar eigen pagina af en toe een oproep ziet doen voor een chauffeur die een hond ophaalt. Ze komen omdat particulieren haar tippen, omdat dierenbeschermers een vizsla onder hun hoede nemen of omdat er bij een Tötungsstation een vizsla wordt binnen gebracht.
Zijn er dat niet te veel, meer dan 100?
Ja, het zijn er veel. Heel veel. Het maakt ook dat de stichting minder tijd heeft voor zaken die geld opleveren of mooie foto’s maken van de honden. Maar: zelfs bij de laatste controle, waren zowel de onbekende dierenarts als de meegekomen notaris onder de indruk van de zorg en conditie van alle honden. Behalve die ene 10-jarige reu zonder rabiës inenting dan.
Hoe zit dat met broodfokkers
Dat is altijd de lastigste vraag. Ildiko geeft geen geld voor een hond die ze ergens ophaalt – bij hoge uitzondering soms 2 pakken suiker. Een broodfokker heeft daarmee geen voordeel van zijn/haar hond aan haar meegeven, want er komt geen geld voor terug.
Daar hoort wel een “maar” bij. Als een oudere hond chiploos gevonden wordt, kun je niet achterhalen wie de fokker is geweest. Vandaar dat er ook niet gefokt mag worden met deze honden, omdat heel onzeker is wat de condities van de ouders waren.
Ja Maar, ik zie pups
Inderdaad, regelmatig worden er pups naar Ildiko gebracht. Deze zijn dan in goed Engels afkomstig van zgn backyardbreeders of zijn zgn. leftover pups. Deze pups voldoen bijvoorbeeld niet aan de standaarden die de fokker hanteerde. Of omdat het oeps nestje (backyardbreeder) was te groot voor de betreffende jager, waardoor hij de pups niet allemaal kwijt kon (leftover). Of omdat een eigenaar afstand doet van een zwangere teef (want geen zin in nestje), waardoor de pups bij Ildiko geboren worden.
Ja Maar, ik wil een pup zoals die ene
Ildiko gaat niet op zoek naar pups of honden. Ze zal ook nooit een fokker vragen of hij nog een bepaalde pup heeft of weer krijgt. Zij zorgt voor honden die geen baas krijgen. Juist door aan een fokker te vragen of ze een bepaalde pup hebben, zou je meer (brood-)fok creëren. Een goede fokker zal nl alleen een nestje hebben als de gezondheid van beide ouderdieren en de omstandigheden in orde zijn. Als je zelf graag een hond met een bepaald uiterlijk, type of stamboom wil, kun je veel beter een erkende fokker zoeken. Die zal graag met je meedenken.
Zijn er bij VizslaVilág ook vizsla’s met stamboom?
Heel weinig. Fokkers die met een stamboom werken zijn heel betrokken bij het plaatsen van hun pups of het herplaatsen als het nodig is. Zij hebben de stichting daarom niet nodig om hun pups kwijt te raken.
Waar gaan die honden heen
Sommige honden krijgen een nieuwe plek in Hongarije, Duitsland of Oostenrijk. Anderen belanden in Nederland of Vlaanderen, via de mensen van Stichting Vizsla Herplaatsing. Weer anderen slijten hun leven op de tanya, omdat er weinig interesse is in een reu van bv 8 jaar oud.
Huisvesting
Waar is de tanya
Ildiko heeft sinds kort een nieuwe plek, omdat de oude tanya (met veel grond en ruimte) te ver in het dorp lag, waardoor de buren klaagde. Deze locatie verdient niet de schoonheidsprijs, anders dan dat de honden er veilig, overdekt en beschut zitten. Vandaar dat ze nog niet toe is aan het ontvangen van visite.
Mag ik een keer gaan kijken
Die vraag krijgen we vaker. En hoewel we het liefst allemaal een keer gaan vizsla knuffelen, wil Ildiko liever niet te veel bezoekers. Met name omdat dat onrustig is voor de honden en ze geen “uitstalkraam” wil zijn voor mensen die een vizsla zoeken. Wij kiezen ervoor om dit te respecteren en zullen dus ook haar adres niet delen.
Mag ik dan iets naar haar opsturen
Als je iets naar Ildiko wil opsturen, dan kun je aan de beheerders van Stichting Vizsla Herplaatsing het post- en/of transportadres vragen. Op dit adres kan Ildiko of haar familie veilig de spullen ophalen, zonder dat ze daarmee de aandacht trekt van mensen die erom bekend staan tanya’s en shelters te overvallen.
Hoe gaat de locatie heten
Fee & haar vrienden
vizsla tanya, onderdak voor vizsla’s in nood
(En dit dan in het Hongaars😊)
Wie is Fee?
Fee is de naam van een gehandicapte vizsla die als pup bij Ildiko kwam. Ze was bijna geadopteerd door een Nederlandse dame, maar Ildiko kon en kan geen afstand van haar doen. Kleine Fee is nog steeds bij Ildiko en blijft daar de rest van haar leven. Een goede reden om haar naam te gebruiken voor deze tanya.
Ik spreek geen Hongaars
Andrea, penningmeester van de stichting wel. Gelukkig. En Ildiko spreekt behoorlijk Engels, waardoor we toch kunnen communiceren. Heb je vragen over een specifieke hond, of wil je meer weten: stuur een mail/pb naar de beheerders van vizsla herplaatsing: info@vizslaherplaatsing.nl
Ik wil mijn gift gebruiken om belasting af te trekken
(Nederland). Als je dit wil, kun je je gift laten gaan via de Stichting vizsla Herplaatsing. Hun RSIN nummer (dat je nodig hebt om in je aangifte je gift te vermelden) vind je op de site van de Belastingdienst.
(Vlaanderen). We hebben geen fiscaal attest, omdat we een Nederlandse stichting zijn, maar kunnen wel een kwijtschrift opstellen met vermelding van Hongaarse en Nederlandse belastingnummers.
Andere vragen
Wat moet ik doen om ook zo’n vizsla te krijgen
Neem allereerst contact op met beheer van vizsla herplaatsing, op info@vizslaherplaatsing.nl. Vertel wat je een hond te bieden hebt aan tijd, ruimte en gezelschap, en wat je denkt dat je zoekt in een vizsla. De beheerders nemen dan contact met je op om die gedachtes te bespreken en je meer te vertellen over de voor- maar vooral ook nadelen van het adopteren van een hond van VizslaVilág. Dat gesprek sluiten de beheerders meestal af met het sturen van de “bijsluiter” of dreigbrief. Hierin staat niet alleen nog eens kort wat er komt kijken bij het adopteren, maar ook een niet complete beschrijving van wat je tegen kunt komen als je een hond uit Hongarije haalt. Bijvoorbeeld dat de hond niet gewend is aan in huis zijn, zich eenzaam voelt, niet gewend is aan Nederlandse commando’s enz.
Als je na een “nachtje erover slapen” nog steeds denkt dat jij en de betreffende hond een match zijn, en de beheerders zijn dat met je eens, dan plannen ze een huisbezoek. Sinds Corona kan dat ook telefonisch zijn, of een wandeling in de buurt, maar belangrijkste is dat je tijdens dat bezoek kennis maakt met iemand die ook een hond van VizslaVilág heeft. Tijdens die kennismaking kun je veel meer horen over hoe het nou écht is zo’n vizsla in huis. Gelijktijdig geeft dat huisbezoek ook een extra zekerheid voor de stichting VizslaVilág dat jullie een goede plek zijn voor een vizsla uit Hongarije. Zijn na dat huisbezoek alle partijen nog steeds ervan overtuigd dat je deze vizsla een kans geeft, dan plant Ildiko de laatste dierenartscontroles en transport. Een spannende tijd, want transport is afhankelijk van de gezondheid van de hond en beschikbaarheid van de transporteur – en dat laat zich beiden niet altijd goed voorspellen.

Ik vertrouw het niet want…
Wij hebben geprobeerd in deze faq de meeste vragen zo goed en eerlijk mogelijk te beantwoorden. Kijk en luister eens mee op vizsla herplaatsing. Stel ons gerust je vraag, als je denkt dat meer informatie je hierbij kan helpen. We hebben een bestuurslid dat Hongaars spreekt én regelmatig Ildiko op bezoek krijgt, dus wellicht kunnen we iets doen dat je vertrouwen laat groeien?
Nou, dat je mijn vraag nog niet beantwoord hebt
Sorry! Stuur de beheerders van vizslaherplaatsing een mail of een pb, dan kijken we er alsnog naar. We proberen dit document actief te houden door steeds nieuwe vragen toe te voegen.