Uitgebreid stappenplan

Als het nodig is je vizsla te herplaatsen, zijn dit de stappen die we zetten.

Als je besloten hebt, of overweegt, je vizsla te herplaatsen, is contact met ons een eerste stap. bijvoorbeeld via een berichtje, telefonisch/via sociale media of als toevallige ontmoeting op de hondenwei. Daarom is de eerste stap altijd een goed gesprek.

De eerste vragen zijn:

  • Waarom wil je de hond herplaatsen
  • Wat is er gebeurd waarom de hond nú herplaatst wordt?
  • Hoe zeker is de keuze voor herplaatsing?
  • Weet de fokker van je hond van deze herplaatsing?

Als wij en de eigenaar ervan overtuigd zijn dat herplaatsing de oplossing is, verzamelen we zoveel mogelijk gegevens van de hond. Denk hierbij aan:

  • Naam
  • Reu/teef
  • Ras
  • Geboortedatum
  • Chip (en of de huidige eigenaar de wettige eigenaar is)
  • Gezondheid
  • Gedrag

Soms adviseren we eerste de dierenarts of een gedragstherapeut te bezoeken, om te achterhalen wat bepaald gedrag veroorzaakt en om zeker te weten wat de kenmerken van de hond zijn. Dit omdat we hebben meegemaakt dat bepaald uitvalsgedrag van een hond veroorzaakt werd door een pijnlijke linker voorpoot. Met het verhelpen van die pijn, verdween de noodzaak tot herplaatsing.

Vinden van een plek

Nadat alle gegevens zoveel mogelijk bekend zijn, zoeken we de beste plek. Allereerst kijken we daarvoor in ons netwerk. Dit netwerk is opgebouwd uit mensen die eerder hebben aangegeven interesse te hebben in een herplaatser. Van deze mensen weten we vaak al iets van de samenstelling van het huishouden of hun kennis en ervaring met honden.

Als het netwerk geen geschikte kandidaat biedt, of we hebben meer haast, zetten we de hond op de facebookgroep vizsla herplaatsing. Dit doen we alleen in overleg met de huidige eigenaar, waarbij we soms kiezen om namen en verblijfplaatsen wel of juist niet te noemen. Wel proberen we bij dat bericht zo compleet, eerlijk en transparant mogelijk te zijn over het waarom van de herplaatsing en de kenmerken van de hond. In voorkomende gevallen kiezen we ervoor om juist het waarom van de herplaatsing niet te noemen – bijvoorbeeld als dat een voor de eigenaar erg vervelend verhaal is en we die informatie niet met alle leden willen en hoeven te delen.

De geïnteresseerden melden zich via sociale media of via een mail naar info@vizslaherplaatsing.nl. Zij beschrijven hun huishouden, tijd voor de hond, gezinssamenstelling en eventuele ervaring met honden – en vizsla’s in het bijzonder.  Als een geschikt geïnteresseerd huishouden zich meldt, stellen we dit voor aan de oude eigenaar. Melden zich meerdere, dan adviseren we welk nieuw huishouden mogelijk zou passen. Geschikte huishoudens sturen we de “standaard bijlage herplaatsing nederlandse en vlaamse honden”, waarin ze tips vinden voor het opnemen van een herplaatser.

(afbeelding: inhoudsopgave van het infoblad adoptie vizsla)

Kennismaking

Daarna is het aan oude en mogelijke nieuwe eigenaar. Deze bellen om met elkaar kennis te maken, soms zelfs via facetime oid om de oude eigenaar te laten zien waar de nieuwe eigenaar woont. Is er een klik, dan vindt de eerste kennismaking plaats, bij de oude eigenaar. Eventueel kun je daarbij als nieuwe eigenaar je eigen hond meenemen. Kennismaken doe je bij voorkeur op een buiten terrein, waar geen van de beide honden woont.

In de ideale situatie tekenen beide eigenaren voordat deze kennismaking plaatsvindt een intentieverklaring waarbij ze aangeven te willen herplaatsen respectievelijk voornemens zijn de hond te bekijken om over te nemen. (dit om te voorkomen dat mensen zich op het laatst terugtrekken. Het is niets juridisch, maar wel gevoelsmatig)

Herplaatsing

Als de tijd en omstandigheden het toelaten is het meest optimale als dan een paar dagen later de overdracht plaats vindt, bij de nieuwe eigenaren. Op die manier kan de oude eigenaar met eigen ogen zien waar de hond heen gaat, en is de hond zijn stressemmer niet meteen gevuld omdat hij/zij bij nieuwe mensen in een nieuwe auto moet. Oude en nieuwe eigenaar vullen een afstandsverklaring in, waarin zij de wettelijke overdracht van de betreffende hond vastleggen.

(*) Waar vizsla staat, kan elke willekeurige andere hond gelezen worden.

Achtergrond

We herplaatsen, oordeelsvrij, vizsla’s binnen Nederland en Vlaanderen. Dat betekent dat we luisteren wat het verhaal is, de kenmerken en waarom de vizsla weg moet. Hoe eerlijker en completer het verhaal, hoe beter we een goed nieuw adres kunnen vinden.